
ACT - תרפיית קבלה ומחויבות
תרפיית קבלה ומחוייבות (Acceptance and Commitment Therapy) או בקיצור ACT היא שיטה קוגניטיבית התנהגותית שמבוססת על פילוסופיית חיים שמתמקדת בקבלה של מחשבות ורגשות של בני האדם.
השיטה עוזרת לפתח גמישות פסיכולוגית תוך כדי התמקדות בהווה (מיינדפולנס), בזיהוי מחשבות ורגשות והרחבת היכולת להכיל אותם בלי להתגונן או להילחם בהם. השיטה היא חלק מהגל השלישי של הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT) והיא מושפעת מזרם החשיבה הבודהיסטי והאקזיסטנציאליזם. היא מקבלת את הפגיעות והסבל האנושי בתור חלק מהחוויה האנושית ובהבנה שאין לנו צורך או יכולת לשנות אותה.
התרפייה מבוססת על ההבנה שאנחנו בני האדם, לא שולטים בכל מהלכי החיים שלנו, העבר שלנו או הרגשות שלנו. כל החוויות שלנו משפיעות עלינו והופכות אותנו למי שאנחנו וזו הסיבה שהערך שלהן גדול.
ב ACT אנחנו מתייחסים לחוויה של הרגשות שלנו, בעתיד בעבר ובהווה תוך כדי קבלה והכלה מתוך סקרנות ורגישות לחיים ולעצמנו.
אם אנחנו חווים רגש של חרדה, לפי ACT אין לנו צורך לנסות ולהימנע ממנה כי מדובר במאבק חסר טעם שיוביל רק לעוד חרדות וסבל. במקום להיאבק בחרדה, נכיל ונקבל אותה כמתנה וכרגש שבא ללמד אותנו משהו ושמאפשר לנו לבחור בדברים שחשובים לנו.
בטיפול ב ACT אנחנו נחפש את הערכים המרכזיים בחיים שלך שמובילים את המטרות העיקריות בחיים. הערכים האלה מבוססים על החוזקות שלך, האיכויות והאמונות המיטיבות שלך. בשונה ממטרות, ערכים הם רעיונות שתוכל לפעול על פיהם ביום יום ובכל רגע בהווה כדי להתקרב למטרות שלך.
הגישה התפתחה בהמשך למאמר של סטיבן הייז
שהתפרסם בשנת 1984 ובעקבות מאמר נוסף של קלי ווילסון שהתפרסם בשנת 1999 הגישה התחילה לפרוח ולהתבסס. ACT הוכחה בתור גישה שיעילה לטיפול בטווח רחב מאוד של קשיים נפשיים כמו פסיכוזה, חרדה, דיכאון וכאבים כרוניים.
סטיבן הייז מדבר על ACT
סטיבן הייז, מייסד שיטת ACT מדבר על הגמישות הפסיכולוגית בשיחת TEDX.
דברים שכתבתי

כיצד להתמודד עם תגובות תקיפה, בריחה וקיפאון במצבי קושי? גלו כיצד המוח שלנו מגיב לאיומים פנימיים וכיצד דפוסים כמו ביקורת עצמית, הימנעות ורומינציות משפיעים עלינו. במאמר תלמדו על גישות טיפוליות מבוססות מחקר, כמו ACT (טיפול בקבלה ומחויבות) וטיפול ממוקד חמלה (CFT), שיעזרו לכם לשנות את התגובה האוטומטית של המוח, לטפח חמלה עצמית וליצור חיים עם יותר משמעות ורוגע. התחילו לשפר את ההתמודדות שלכם עם קשיים ולבנות חוסן נפשי כבר עכשיו.

בסופו של דבר, אנחנו חיים בחברה שמקדשת הישגים, דימוי גוף בלתי אפשרי והצלחות מסחררות.
אנחנו רק בני אדם וחשוב לנו להיות אוהבים ומוערכים כמו כל אחד אחר. זה טבעי, אנושי ואנחנו זכאים לזה מלידה. לא כולנו קיבלנו את ההבנה הזאת בילדות וההשוואות החברתיות שאנחנו חשופים אליהם היום רק מעמיקים את הפער. חשוב שנדע להיות ביקורתיים כלפי המסרים התרבותיים האלה כדי שנזכור שהערך העצמי שלנו לא נקבע על המשקל שלנו או הלוק הכי טרנדי או על פי השבחים והביצועים שלנו.

מחקרים שבדקו איך פיתוח ותרגול גמישות פסיכולוגית ושינוי תפיסה או עמדה מול החוויה והמחשבות ששופטות את הגמגום אצל א.נשים שמגמגמים, עזר לשפר את איכות החיים שלהם ואת הגמגום עצמו. במאמר הזה אני אספר על התובנות והחוויות מליווי א.נשים מגמגמים במסגרת מפגשים במסגרת קורס לדיבור ללא מאבק של חברת נובוטוק בשיתוף הדסה עין כרם.