לאבד את סבתא - או את תשומת הלב כלפיה
אופיר ברנשטם • 24 בספטמבר 2020

על איך הפחד מנע ממני להיות נוכח בלילה האחרון עם סבתא

השעה הייתה לקראת חצות, הייתי בדרך לבית החולים לבלות את הלילה עם סבתא שלי.
המון מחשבות עברו לי בדרך לבית החולים: פחדתי שהיא במצב כל כך גרוע שלא אוכל לשאת את השהייה שם. כשהגעתי למחלקה, אמא שלי חיכתה לי מחוץ לחדר ומיד התחילה להכין אותי (לגרוע מכל) התמלאתי אימה, הפחדים שלי התחילו להתגבש מולי. 

המשכתי להקשיב לה בזמן שהיא פורטת בפני את המשימות למשמרת הלילה. "היא נורא צמאה, אם היא רוצה להסתובב תקרא לאחיות, מדי פעם תסדר לה את הכרית" תוך כדי שיחה אנחנו מתקדמים אל עבר 'החולה'. אני רואה את סבתא שלי שוכבת בחוסר אונים, מטושטשת, מחוברת לצינורות שרק המחשבה עליהם מעוררת בי אי נוחות, ערה לא ערה אבל צלולה בדעתה. אני מסתכל עליה ואני רואה את עצמי, שוכב שם בחוסר אונים, לא נוח לי (בלשון המעטה), כואב לי, אני יוצא ונכנס להכרה ומייחל בתוכי שהכאב ייפסק, שהכל יגמר כבר. 

לראות אותה ככה, עורר בי את הפחד לאבד שליטה על הגוף שלי. האפשרות שיום אחד אמצא את עצמי מרותק למיטה, ללא כוחות וללא שיתוף הפעולה של הגוף. דמיינתי שהחיים שלי מצטמצמים להישרדות והיאחזות בקיום כלשהו כשכל חסדי תלויים בצוות הרפואי ובמבקרים.

אמא שלי הלכה והשאירה אותי איתה לבד, דקות ארוכות התבוננתי בה. עלו בי זיכרונות מהילדות על איך היא הייתה מבשלת לנו את האוכל הכי טעים בעולם, איך הייתה קורעת אותנו מצחוק בציניות ושנינות שמיוחדים רק לה, איך הנוכחות שלה מילאה את החדר. 

אני צופה בסרטים הישנים בראשי ומסתכל עליה: מרותקת למיטה, לא נינוחה, מוחזקת בחוט השערה בעזרת צינורות וחומרים משככים. עולה בי צער. אני מרחם עליה ובעיקר מפחד להיות במקומה יום אחד. אני מבחין שהפחד שלי, הרחמים שלי כלפיה מעוררים בי רתיעה ואני לא יכול להישאר שם בנוכחות.

בכל פעם שהייתה צריכה לשנות תנוחה, קראתי לאחיות ויצאתי מהחדר. עשיתי סיבוב בבית החולים הישנוני וחיפשתי לנשום קצת אוויר (וממתקים מהמכונה). הרגשתי רע, המחשבות על העתיד והעבר הוציאו אותי מהנוכחות איתה. לא הצלחתי להתמסר ולהיות שם בשבילה ללא האימה שיצרו המחשבות שלי.

למה קשה כל כך להתמודד עם מחשבה על אובדן? 

ניסיתי להתבונן בזה דרך החוויה בבית החולים. שמתי לב שהפחד העיקרי בלאבד את סבתא הוא הפחד להרגיש כאב וההזדהות עם הכשל של הגוף, הפחד מהעתיד שצפוי לכולנו. כשהיא תמות, זה יכאב, לי, לאמא שלי, לאחיות שלה.


ואיך אני מגיב כשאני מאמין למחשבה שאם היא תמות, אנחנו נסבול מכאב ושלכולנו מחכה מוות נוראי ומייסר? בדיוק כמו שהגבתי באותו הלילה: מפוחד, נמנע, לא נוכח, סובל, לא נינוח, אשם ומתחמק. ואם לרגע אחד אהיה שם בלי להאמין למחשבה הזו? בלי להאמין לסיפור על הסבל והכאב של המוות שלה ושלי? אני אהיה הנכד שבא לארח חברה לסבתא שלו הלילה. פשוט, נקי, בלי דרמה. אוכל להיות נוכח לכאב שלה ולא להזדהות איתו או להפוך אותו לכאב שלי. אוכל להיות שם בלי פחד ואימה, מוכן לעזור ולעשות מה שאני יכול כדי לאפשר לה מעט הקלה.

מסכת החמצן

בשיעור השני בסדנת חמשת המפתחות, אנחנו מדברים על הפחד מלאבד אדם קרוב. גם אם זה לא לאבד לטובת המוות, המחשבה על אובדן מעוררת אצלנו המון התנהגויות. יש המון דרכים להתבונן בזה אבל בסדנה, בחרתי להתבונן בהתנהגויות ומניפולציות שאנחנו עושים בשביל למנוע את אובדן הזה. שמנו לב מה קורה לנו כשאנחנו מאמינים שלא נוכל לחיות בלי אותו אדם, איך אנחנו מתנהגים אליו, באילו 'הגנות' אנחנו משתמשים בשביל לשמור עליו בחיים ובכמה מתח ופחד כל זה כרוך.


אחרי מספר מחזורים עם הסדנה, אני מגלה שמטבע הדברים, התבוננות בפחד מאובדן של אדם קרוב, לא באה כל כך בקלות. אנחנו מפחדים לשחרר את הפחד. לפעמים כי יש לנו את האמונה שאם לא נדאג או נפחד לאותו אדם, אז אנחנו לא באמת אוהבים אותו, לא איכפת לנו מספיק.


מדהים לראות, דווקא במצבי אמת, שההפך הוא הנכון. ברגע האמת, הפחד רק מרחיק אותנו מהסיטואציה ומהיכולת לתת עזרה אמיתית. במקום להיות חרדתיים, לחוצים, מבוהלים ופזיזים, אנחנו יכולים להיות בנוכחות, מחוברים לחוכמה הפנימית שלנו, באמפתיה והכלה אמיתיים. כי כשאנחנו לא עסוקים בטיפול בחרדות שלנו עכשיו, אנחנו פנויים באמת לעזור לאדם שכל כך חשוב לנו. לא סתם בדף הוראות הבטיחות במטוס במקרה של התרסקות, אם יש איתך ילד, מסכת החמצן צריכה קודם כל להיות עליך, המבוגר האחראי, רק אחר כך לילד שאיתך. 


הגיוני נכון? אם אין לך חמצן, איך תוכל לעזור לילד שאיתך?

שיחת ייעוץ

ללא עלות

בשיחה ניצור מפה של מה שהכי חשוב לך לפתור ונגלה פתרונות אפשריים כדי להחזיר את הבטחון והוודאות לחיים.

שיחת ייעוץ ללא עלות

בשיחה ניצור מפה של מה שהכי חשוב לך לפתור ונגלה פתרונות אפשריים

כדי להחזיר את הבטחון והוודאות בחיים.

אולי יעניין אותך לקרוא

מאת אופיר ברנשטם 16 באפריל 2025
מסע אישי ומקצועי מהתמודדות עם רגשות קשים דרך ACT, קבלה ופלייבק. איך תיאטרון פלייבק הפך לכלי טיפולי שמאפשר לגעת, להבין ולשחרר כאב. על בריחה, משמעות, והיכולת להתרפא כשאנחנו משנים את נקודת המבט.
מאת אופיר ברנשטם 27 בדצמבר 2024
כיצד להתמודד עם תגובות תקיפה, בריחה וקיפאון במצבי קושי? גלו כיצד המוח שלנו מגיב לאיומים פנימיים וכיצד דפוסים כמו ביקורת עצמית, הימנעות ורומינציות משפיעים עלינו. במאמר תלמדו על גישות טיפוליות מבוססות מחקר, כמו ACT (טיפול בקבלה ומחויבות) וטיפול ממוקד חמלה (CFT), שיעזרו לכם לשנות את התגובה האוטומטית של המוח, לטפח חמלה עצמית וליצור חיים עם יותר משמעות ורוגע. התחילו לשפר את ההתמודדות שלכם עם קשיים ולבנות חוסן נפשי כבר עכשיו.
שתי דמויות קופצות על רקע השקיעה
מאת אופיר ברנשטם 5 בדצמבר 2024
מחקר חדש מראה את הקשר בין מציאת ייעוד בחיים לבין חיים ארוכים יותר. המאמר הזה מביא מידע על המחקר ומציע דרך למצוא את הייעוד בעזרת מדריך קצר