לאזן את המיינד
אופיר ברנשטם • 24 בספטמבר 2020

 לפתח חוסן נפשי גם כשלא בא לי

עם עליית התחלואה והחרפת הסגר, זה מתחיל להרגיש קצת כמו סוף העולם. אובדן השליטה בחיים שלנו נהייה ברור יותר בזמנים כאלה. הדאגה, ההישמרות, הטיפול בילדים יכולים להיות יותר מדי בשבילנו.

אם אתם מבחינים שהמוח שלכם חושב "וואו, אני צריך הפסקה מהכל" אז תדעו שזו תגובה מאוד טבעית למצב. הפסקה מכל זה יכולה לבוא ממש טוב. אך עם כל הצער שבדבר, רוב המציאות שקורית שם בחוץ, מעבר לשליטתנו, וזה כנראה ימשך זמן מה. 

איך אפשר להתכונן לכל מה שעלול לבוא, בידיעה שזה ימשך זמן מה?

לייצב את המיינד

אחד האתגרים הכי גדולים בכל זה, הוא המיינד שלנו. אולי שמתם לב לזה? באיזו קלות המיינד עובר למצב 'שיפוט' ונהייה מתוסכל מהחדשות או ממצבים מתסכלים אחרים. או אולי הוא נהייה רעב לסוכר שאולי יגרום לו להרגיש יותר טוב עכשיו. זה גם יכול להיות צפייה בטלויזיה, שינה, פייסבוק ואינסטגרם וכל מה חשק אחר שהמיינד שלנו ממציא בדיוק כשאנחנו מנסים לעשות דברים אחרים.


חסר מנוחה, לא שקט וקשה לסיפוק, כמעט כמו לנסות לאלף סוס פרא, המיינד שלנו יכול להיות לא ממושמע וממש מתסכל.


החדשות הטובות הן, שאתם לא לבד! ככה זה בכל מיינד אנושי, זה מה שהוא יודע לעשות. זה חלק מהמצב האנושי ומשהו שמשותף לכולנו.

חדשות טובות נוספות הן, שבמשך אלפי שנים, אנשים חכמים עבדו על דרכים שבהן ניתן 'לאלף' את המיינד האנושי ואת הנטיות שלא משרתות אותנו. מה הם גילו? הם גילו שאנחנו צריכים לאמן את המיינד, ממש כמו שמאלפים סוס פרא. כן, אין פתרון קסם ואין קיצורי דרך. תחשבו שאימון המיינד הוא תהליך של חיווט מחדש של הרגלים חדשים, או התקנה ממושכת של תוכנה חדשה. זה אולי לא יהיה מיידי, אבל זה נותן לנו תחושה של התקדמות ותקווה.


זה מה שעוזר לי בימים כאלו לייצב את המיינד

1.   מדיטציית מיינדפולנס – רבע שעה בבוקר, ישיבה בעיניים עצומות. ריכוז בנשימה תוך כדי שימוש בטכניקת 'התיוג'. אני נותן שם, תג, לפעולת כניסת האוויר ולפעולת היציאה. ככה אני שומר על הריכוז שלי בנשימה בלבד. באותה צורה, כל מחשבה שעולה, רגש או תחושה, אני נותן לה תיוג, שם, וחוזר להתמקד בנשימה.


2.   שיטת 'העבודה' של ביירון קייטי – כשיש לי קונפליקט, תחושה קשה עם אדם אחר. אני מזהה את המחשבה, את הסיפור שיש לי עליו, ועושה על המחשבה את 'העבודה': ארבע שאלות והיפוכי חשיבה שעוזרים לי להתבונן מחדש על אותה סיטואציה מלחיצה ללא השיפוטים שלי. לראות את החשיבה שלי במקום לראות דרכה. האימון הפשוט הזה, לאורך זמן, חיזק אצלי את הגמישות הפסיכולוגית, היכולת להתרכז בהווה, לקבל את המציאות כפי שהיא, להיות ממורכז ויציב גם מול בשורות סוערות.


3.   ספורט – שנים סיפרתי לעצמי שאני 'שונא' ספורט. אני שמח שגם את הסיפור הזה ידעתי לשחרר ונכנסתי לשגרת אימונים שבשבילי היא אימון מנטלי אדיר. לדעת להתבונן בקולות שעולים תוך כדי אימון, לראות את המאבק שמתקיים שם ולסיים את האימון במלואו עם תחושה של הישג, איי דיט איט!


4. מוסיקה – אני יושב עם רגש שעולה, בעיקר עם הוא מטריד וקשה ומנסה לבטא אותו בנגינה. אני רואה שכשאני ניגש ליצירה מהמקום הזה, יוצאים לי דברים יפים, שלא חשבתי שאוכל ליצור. העיסוק ביצירה נותן לי תכלית לאותו הרגע, מחבר אותי להווה ומייצב את המיינד חסר השקט לזמן מה

שיחת ייעוץ

ללא עלות

בשיחה ניצור מפה של מה שהכי חשוב לך לפתור ונגלה פתרונות אפשריים כדי להחזיר את הבטחון והוודאות לחיים.

שיחת ייעוץ ללא עלות

בשיחה ניצור מפה של מה שהכי חשוב לך לפתור ונגלה פתרונות אפשריים

כדי להחזיר את הבטחון והוודאות בחיים.

אולי יעניין אותך לקרוא

מאת אופיר ברנשטם 16 באפריל 2025
מסע אישי ומקצועי מהתמודדות עם רגשות קשים דרך ACT, קבלה ופלייבק. איך תיאטרון פלייבק הפך לכלי טיפולי שמאפשר לגעת, להבין ולשחרר כאב. על בריחה, משמעות, והיכולת להתרפא כשאנחנו משנים את נקודת המבט.
מאת אופיר ברנשטם 27 בדצמבר 2024
כיצד להתמודד עם תגובות תקיפה, בריחה וקיפאון במצבי קושי? גלו כיצד המוח שלנו מגיב לאיומים פנימיים וכיצד דפוסים כמו ביקורת עצמית, הימנעות ורומינציות משפיעים עלינו. במאמר תלמדו על גישות טיפוליות מבוססות מחקר, כמו ACT (טיפול בקבלה ומחויבות) וטיפול ממוקד חמלה (CFT), שיעזרו לכם לשנות את התגובה האוטומטית של המוח, לטפח חמלה עצמית וליצור חיים עם יותר משמעות ורוגע. התחילו לשפר את ההתמודדות שלכם עם קשיים ולבנות חוסן נפשי כבר עכשיו.
שתי דמויות קופצות על רקע השקיעה
מאת אופיר ברנשטם 5 בדצמבר 2024
מחקר חדש מראה את הקשר בין מציאת ייעוד בחיים לבין חיים ארוכים יותר. המאמר הזה מביא מידע על המחקר ומציע דרך למצוא את הייעוד בעזרת מדריך קצר