אכילה רגשית - טיפוח הרגלי חשיבה שעובדים
אופיר ברנשטם • 27 באוקטובר 2020

להיפתח - לחזור להווה - לפעול במחויבות

מכירים את המשפט "אתם מה שאתם אוכלים"? משפט שאומר שמה שאנחנו מכניסים לגוף, הופך להיות מי שאנחנו.
יש לי בעיה עם הרעיון הזה. כן אני מבין שהתזונה שלנו משפיעה על מצב הרוח שלנו, יעילות העיכול, בריאות וכן הלאה. אבל איך 'אני' יכול לשקף את מה 'שאני' אוכל?

אם הייתי צריך לנסח מחדש את המשפט הזה הייתי מנסח אותו ככה: 
'אתה מה שאתה חושב שאתה' – בכל רגע נתון, הפעולות שלי, ההחלטות, המלאווח פיצה שתקעתי, כולם תוצאה של חשיבה מסויימת שמובילה לפעולה.

אז אם למשל אני מסתובב בעולם עם מחשבות שיפוטיות (מי לא?) על עצמי, על הגוף שלי, על בחירות המזון שלי,
אני למעשה מטפח מחשבות קשות על עצמי לאורך כל היום. 
אותן מחשבות מייצרות אצלי רגש, תחושות גוף וזה לא נעים במיוחד. 

רק נסו לחשוב איך אתם מגיבים כשאתם חושבים מחשבה כמו: אני שמנה מדי, לא היית אמור לאכול את המלאווח הזה? איך זה מרגיש? שלווה או מתח? והאם המתח הזה אי פעם עזר לכם לא לתקוע את המלאווח הזה? אולי לטווח הקצר.

ואז מה קורה? אני מלא ברגשות לא נעימים שמטבע הדברים, אני מנסה לשכך או להיפטר מהם לחלוטין. 
הריקנות, החרדה ושאר התחושות הקשות שקיימות כתוצאה ממחשבות חוזרות ונשנות על האכילה שלי, מצב הגוף שלי, כל מה שהייתי אמור או לא אמור לעשות, הופכים להיות בלתי נסבלים ואני ממלא את הבור הזה עם משהו טעים.  

אכילה רגשית

אפשר להבין את המושג 'אכילה רגשית' בצורה הבאה: אני מסתובב במהלך החיים שלי מטפח (חושב בפועל) מחשבות שיפוטיות על הגוף שלי, על המשקל, על מה שאני אוכל, מה שאני אמור לאכול.

תבדקו בעצמכם: כמה זמן מהיום אתם עסוקים בלחשוב את המחשבות האלה? כמה אחוז מהזמן שלכם? כמה פעמים הן חוזרות? עשו רשימה קטנה.


אותן מחשבות, כשאני עסוק בהן, מעוררות בי תגובות רגשיות: זה לא מרגיש נעים. אף אחד לא אוהב שמבקרים את ההתנהגות שלו נכון? ומי עושה את זה יותר טוב מאיתנו? אנחנו ממש טובים בזה.


ועכשיו, אם אני לא מטפח הרגלי חשיבה אחרים, אני אנסה למצוא דרכים לשכך את הרגשות האלה בעזרת פעולה מסוימת: עישון, טלויזיה, פייסבוק, שינה, אכילה נוספת. כל מה שיעזור לי עכשיו להרגיש קצת יותר טוב.


תדעו שזו תגובה טבעית לחלוטין! זה טבוע בנו: אנחנו נוטים להתרחק מהלא נעים. זה בסדר, אתם יכולים להרגיע את השופט שלכם לרגע אחד ולהמשיך לקרוא



אסטרטגיות הימנעות

אלו אסטרטגיות ההימנעות שלי: פעולות שאני עושה (בפועל או במחשבה) שאמורות לעזור לי להימנע מהרגש הבלתי נסבל. אבל, אם נהיה כנים רגע עם עצמנו, הן לא ממש עובדות נכון?

הגיון אומר שאם הפעולות האלה היו עובדות, לא הייתי צריך לפנות אליהן שוב ושוב. או אפשר לומר,

כמות הפעמים שאני פונה לאותן אסטרטגיות שווה לכמות הפעמים שאני נתקל באותן רגשות בלתי נסבלים.


אז אם אנחנו מבינים שהאסטרטגיות שלי לא עובדות, נכיר בזה בקבלה (לא בשיפוט) אתם במקום טוב מאוד! אתם מודעים הרבה יותר עכשיו למה מוביל את הבחירות שלכם (לאכול או לא לאכול) בכל רגע נתון. אתם יכולים לבסס את נקודת הבחירה שלכם.


נקודת הבחירה היא הרגע שבו אני 'מתאמן', פועל בעולם בתיאום עם הערכים שלי.
מקום מאוד עצמתי להיות ולבחור ממנו. בשביל להגיע למודעות שנדרשת ממני כדי להיות שם, אני יכול להתאמן ולתרגל הרגלים חדשים לחשיבה שעובדת וגמישות פסיכולוגית.


הרגלים שעובדים

שלושת ההרגלים (מתוך סדנת אכילה רגשית) הם: להיפתח – התבוננות חוקרת, חזרה להווה, פעולה מחייבת.

כשאנחנו מטפחים (מתאמנים) בכל אחד מהם, אפילו רק בחלק, אנחנו מתקרבים למקום הזה שבו נוכל לזהות את 'נקודת הבחירה שלנו'.

תבדקו בעצמכם: היזכרו ברגע בלתי נסבל, כזה שדחף אתכם לפעול בצורה לא מיטיבה עם עצמכם.
ועכשיו תנו לעצמכם עצה, טיפ. נסחו משפט עם שמתחיל במילים:
אני אמורה\לא אמורה:________
ותנו לעצמכם את העצה הכי טובה שיש לכם לתת כאילו אתם נותנים אותה לחבר טוב שנמצא באותה צרה.

קראו את העצה ושאלו את עצמכם: מה האיכות, הערך שאני בעצם רוצה לטפח פה?
אם העצה שנתתי היא: '
אני אמורה להיות יותר בשליטה עצמית' אז אולי הערך שאני מחפשת לטפח פה הוא 'מודעות עצמית וחיבור לצרכים שלי' (ואוכל ליישם אותם: לקרוא ספרי עזרה עצמית, לעשות מדיטציה, לקחת קורס קצר).


עכשיו כשאני יודעת מה האיכויות או הערכים שאם אדע לבחור בהם בסיטואציה, כמו מצפן שמכוון לבחירה שמקדמת אותי אל עבר חיים משמעותיים יותר, אתקדם לפעולה הרצויה.

שיחת ייעוץ

ללא עלות

בשיחה ניצור מפה של מה שהכי חשוב לך לפתור ונגלה פתרונות אפשריים כדי להחזיר את הבטחון והוודאות לחיים.

שיחת ייעוץ ללא עלות

בשיחה ניצור מפה של מה שהכי חשוב לך לפתור ונגלה פתרונות אפשריים

כדי להחזיר את הבטחון והוודאות בחיים.

אולי יעניין אותך לקרוא

מאת אופיר ברנשטם 16 באפריל 2025
מסע אישי ומקצועי מהתמודדות עם רגשות קשים דרך ACT, קבלה ופלייבק. איך תיאטרון פלייבק הפך לכלי טיפולי שמאפשר לגעת, להבין ולשחרר כאב. על בריחה, משמעות, והיכולת להתרפא כשאנחנו משנים את נקודת המבט.
מאת אופיר ברנשטם 27 בדצמבר 2024
כיצד להתמודד עם תגובות תקיפה, בריחה וקיפאון במצבי קושי? גלו כיצד המוח שלנו מגיב לאיומים פנימיים וכיצד דפוסים כמו ביקורת עצמית, הימנעות ורומינציות משפיעים עלינו. במאמר תלמדו על גישות טיפוליות מבוססות מחקר, כמו ACT (טיפול בקבלה ומחויבות) וטיפול ממוקד חמלה (CFT), שיעזרו לכם לשנות את התגובה האוטומטית של המוח, לטפח חמלה עצמית וליצור חיים עם יותר משמעות ורוגע. התחילו לשפר את ההתמודדות שלכם עם קשיים ולבנות חוסן נפשי כבר עכשיו.
שתי דמויות קופצות על רקע השקיעה
מאת אופיר ברנשטם 5 בדצמבר 2024
מחקר חדש מראה את הקשר בין מציאת ייעוד בחיים לבין חיים ארוכים יותר. המאמר הזה מביא מידע על המחקר ומציע דרך למצוא את הייעוד בעזרת מדריך קצר