למצוא ייעוד בחיים ולחיות יותר זמן
אופיר ברנשטם • 5 בדצמבר 2024

מחקר חדש מראה את הקשר בין ייעוד לבין חיים ארוכים

קרה לכם שרציתם לעשות משהו משמעותי אבל הרגשתם שאין לכם באמת את הכוח או היכולת להצליח בו?

אולי זה היה רצון לשפר את הבריאות שלכם, ליצור משהו יצירתי, או לשפר את איכות החיים שלכם - אך מיד עלו לכם מחשבות על הקושי והמחסומים שייתכן ותיתקלו בהם.

מחקר חדש מציע כי תחושת ייעוד עשויה להיות חשובה יותר לאריכות ימים מאשר תחושת סיפוק מהחיים.


הבריאות הנפשית והחברתית שלנו חשובה לא רק לבריאותנו המיידית אלא גם לאריכות ימים


גוף מחקר הולך וגדל מצביע על כך שהבריאות הנפשית והחברתית שלנו חשובה כשמדובר בבריאות ואורך חיים. לדוגמה, מחקרים מצאו כי אנשים שיש להם סיפוק מהחיים או תחושת ייעוד חזקה חיים יותר מאלו שאין להם.


אבל האם שני הגורמים האלה חשובים כל כך לאריכות ימים כאשר לוקחים בחשבון גורמים אחרים, כמו גיל, מגדר, עישון, צריכת אלכוהול או מצבים בריאותיים כרוניים? כמה באמת מגנים סיפוק חיים וייעוד על הבריאות שלנו? מחקר חדש ביקש לבדוק זאת - והמסקנות שלו חושפות את הכוח של הייעוד בעיצוב חיינו.


ייעוד חזק יותר מסיפוק כשמדובר באריכות חיים


"ייעוד בחיים נותר משמעותי בכל הניתוחים שלנו, בעוד שסיפוק מהחיים לא היה", אומר פרנק מרטלה מאוניברסיטת אלטו בפינלנד, שהוביל את המחקר. "זה מצביע על כך שייעוד הוא מנבא יותר מהימן לאריכות ימים." 


במחקר זה, החוקרים השתמשו בנתונים מכמעט 6,000 מבוגרים שהשתתפו במחקר Midlife in the United States (MIDUS) בין השנים 1994 ל-1996. המשתתפים דיווחו על מצבם הבריאותי, שביעות רצונם מהחיים, מערכות היחסים שלהם ומצבם בעבודה. בנוסף, הם מסרו פרטים על משקלם, מחלות כרוניות, שימוש באלכוהול והרגלי עישון.


הם גם דיווחו על תחושת הייעוד שלהם על ידי מענה על הצהרות כמו "אני חי את חיי יום ביומו ולא באמת חושב על העתיד"; "לפעמים אני מרגיש כאילו עשיתי כל מה שיש לעשות בחיים"; או "יש אנשים שנודדים ללא מטרה בחיים, אבל אני לא אחד מהם".


החוקרים השתמשו במאגרי מידע לאומיים כדי לגלות כי 1,857 מהמשתתפים מתו לפני 2022.

כך הם יכלו לנתח אם תחושת הייעוד ושביעות הרצון היו קשורים לאריכות ימים.


הממצאים: ייעוד מאריך חיים יותר מסיפוק


הממצאים היו מפתיעים: מבלי להתחשב בגורמים אחרים, לא נמצא קשר ישיר בין שביעות רצון מהחיים לבין משך החיים. לעומת זאת, אנשים שדיווחו על תחושת ייעוד חזקה יותר היו בעלי סיכוי גבוה יותר להיות בחיים בשנת 2023 מאשר אלו שלא.


איך ייעוד יכול להאריך חיים?


החוקרים ערכו מספר ניתוחים נוספים כדי לבדוק מתי ייעוד ושביעות רצון עשויים להשפיע על אריכות חיים. הם לקחו בחשבון נתונים דמוגרפיים כמו גיל, מגדר, מצב משפחתי, השכלה ועוד. נמצא כי ללא קשר לנתונים האישיים, תחושת הייעוד הייתה משמעותית עבור אריכות החיים.


הם גם גילו כי אנשים נהנים מתחושת ייעוד בכל הגילאים, כאשר המבוגרים ביותר נהנו מעט יותר מתחושת ייעוד לעומת הצעירים. בנוסף, גם אם אדם נמצא בסיכון למוות מוקדם (כגון מעשן או סובל ממחלה כרונית), היה לו סיכוי גבוה יותר לחיות זמן רב יותר אם הייתה לו תחושת ייעוד.


שביעות רצון קשורה להרגשה הבריאותית של האדם


לעומת זאת, כאשר נלקחה בחשבון שביעות הרצון מהחיים, הקשר לאריכות ימים היה פחות מובהק. מרטלה מסביר כי שביעות הרצון קשורה לעתים קרובות להרגשה הבריאותית של האדם, כך שמצב הבריאות יכול להשפיע מאוד על מידת הסיפוק מהחיים.


למה ייעוד משפיע כך על אריכות חיים?


מרטלה מציע שתחושת ייעוד בחיים כוללת שאיפה למשהו משמעותי, שהיא יותר אקטיבית מאשר תחושת סיפוק שהיא יותר הערכה פסיבית של מצב החיים. ייעוד עשוי לשמש כמנגנון התמודדות ולסייע לאנשים לעבור תקופות קשות בצורה טובה יותר מאשר תחושת סיפוק בלבד.


לכן, כדאי לשקול לפתח תחושת ייעוד בכל גיל, שכן ישנן דרכים מכוונות למצוא ייעוד אפילו באמצע החיים.

"חיים עם ייעוד יכולים להעניק אנרגיה ותקווה גם ברגעים שבהם התנאים משאירים אותנו לא מרוצים,"

מסכם מרטלה.


רוצים למצוא את הייעוד שלכם?


השתמשו במדריך החדש: 'לנווט בג'ונגל הרגשי': הוא יעזור לכם למצוא את הערכים שלכם, לפתח יותר תחושת משמעות וכיוון בחיים, לנטרל מחשבות ורגשות חוסמים ולהתקדם עוד קצת אל עבר יותר משמעות וסיפוק.


שיחת ייעוץ

ללא עלות

בשיחה ניצור מפה של מה שהכי חשוב לך לפתור ונגלה פתרונות אפשריים כדי להחזיר את הבטחון והוודאות לחיים.

שיחת ייעוץ ללא עלות

בשיחה ניצור מפה של מה שהכי חשוב לך לפתור ונגלה פתרונות אפשריים

כדי להחזיר את הבטחון והוודאות בחיים.

אולי יעניין אותך לקרוא

מאת אופיר ברנשטם 16 באפריל 2025
מסע אישי ומקצועי מהתמודדות עם רגשות קשים דרך ACT, קבלה ופלייבק. איך תיאטרון פלייבק הפך לכלי טיפולי שמאפשר לגעת, להבין ולשחרר כאב. על בריחה, משמעות, והיכולת להתרפא כשאנחנו משנים את נקודת המבט.
מאת אופיר ברנשטם 27 בדצמבר 2024
כיצד להתמודד עם תגובות תקיפה, בריחה וקיפאון במצבי קושי? גלו כיצד המוח שלנו מגיב לאיומים פנימיים וכיצד דפוסים כמו ביקורת עצמית, הימנעות ורומינציות משפיעים עלינו. במאמר תלמדו על גישות טיפוליות מבוססות מחקר, כמו ACT (טיפול בקבלה ומחויבות) וטיפול ממוקד חמלה (CFT), שיעזרו לכם לשנות את התגובה האוטומטית של המוח, לטפח חמלה עצמית וליצור חיים עם יותר משמעות ורוגע. התחילו לשפר את ההתמודדות שלכם עם קשיים ולבנות חוסן נפשי כבר עכשיו.
מאת אופיר ברנשטם 27 באוגוסט 2024
מאמר קצר על הג'ונגל הרגשי ואיך לנווט בו בצורה אפקטיבית. על ידי למידה של כלים חכמים לאימון עצמי אפשר ללמוד להתגבר על מכשולים פנימיים ולהתחיל לחיות את החיים בצורה מלאה. ללא ביקורת עצמית, חרטה על העבר, רדיפה אחרי הצלחות וכסף, פשוט לחיות על פי הערכים האישיים ולא להיות מנוהל על ידי מחשבות ורגשות קשים.