איך התשובה לשאלה "מי אני" נענית לאורך כל תהליך החקירה
מי אני? שאלה שאלתית ואולי אחת השאלות האלמותיות שבני האנוש שואלים את עצמם משחר הימים. במהלך ההיסטוריה, פילוסופים רבים ניסו לענות על השאלה הזאת והביאו לעולם תפיסות ששינו אותו לנצח. מדי פעם קורה משהו בחיים שעונה על השאלה הזאת נקודתית: כשאני נכשל במטלה עסקית, מי אני באותו הרגע? כשהלקוח מתחמק מתשלום, מי אני? כשאני לא רוצה לקום ולהתחיל את היום בבוקר, מי אני? יש המון תשובות לשאלות האלה והן משתנות ממצב למצב. אם כך, מי אני?
נכון, נשמע בזבוז של זמן לשאול את השאלות האלה כשצריך לסגור את החודש, לשווק את המוצר שלך או לתפקד בכל הכובעים שיש לנו בחיים. אבל השאלה הזאת נענית בכל רגע ורגע אם אנחנו מודעים לכך וגם אם לא.
לאחרונה יוצאים מחקרים שבאים לבדוק את יעילות ה IBSR - Inquiry Based Stress Reduction על אוכלוסיות שונות: אוכלוסיות המגמגים, חולי סרטן בשלבים שונים, שחיקה בתחום ההוראה ועוד. כול הקבוצות האלה, בלי יוצא מן הכלל, הראו שיפור במדדים שונים שביניהם סטרס (עקה) וגמישות מחשבתית. במחקר שנעשה על שחיקה במורים לדוגמא, המורים דיווחו אורך רוח ויצירתיות במצבי לחץ שבעבר הגיבו להם במתח וכעס וכתוצאה מכך לתחושת שחיקה בתפקיד. שחיקה דרך אגב, מוגדרת כמצב בריאותי לכל דבר במדינות שונות באירופה ומתייחסים אליה מאוד ברצינות.(בצדק!)
אחד הגורמים לשחיקה מתח וכעס, היא אי היכולת שלנו להכיר את עצמנו ואת התהליך חשיבה שלנו ברגע שזה קורה. יש לנו מנגנון במוח שממקד אותנו אך ורק בדבר שמפריע לנו כאן ועכשיו ומונע מאיתנו לראות את שאר הגורמים והנסיבות סביב אותה סיטואציה. זה פשוט מובנה בנו.
אז איך IBSR או חקירה יכולים לעורר אותנו לעצמנו? תהליך התשאול או החקירה (ביירון קייטי) מורכב מ 4 שאלות והיפוכים של המחשבה המלחיצה שיש לנו על הסיטואציה: "הוא אמור לשלם לי בזמן"
✔️האם זאת האמת? (כן או לא)
✔️האם אני יכול לדעת בוודאות שזאת האמת? (כן או לא)
✔️איך אני מגיב כשאני מאמין במחשבה
✔️מי אהיה בלי המחשבה
שאלות 3 ו 4, עוזרות לנו לענות על השאלה: מי אני? מי אני עם המחשבה "הוא אמור לשלם לי בזמן" מה קורה לי באותו רגע? איך אני מגיב, על מה אני חושב, איך אני מתייחס לעצמי, איך אני מתייחס לסביבה או ללקוח באותו הרגע.
השאלה הרביעית עוזרת לי לענות על השאלה, מי אהיה באותו הרגע אם לא הייתי יכול להאמין במחשבה "הוא אמור לשלם לי בזמן" מי אהיה בלי המחשבה? איך אגיב לעצמי וללקוח באותו הרגע? ואז אני מוצא היפוכים למחשבה המקורית: הוא לא אמור לשלם לי בזמן (כי הוא לא) וכן הלאה...
המהות של התהליך הזה לא נועד כדי לקבל את המציאות בכניעות מוחלטת, אלא על מנת לקבל את עצמנו ולהכיר את תהליכי המחשבה שלנו. עצם המודעות שלנו לרגע הזה, לאיך אני מגיב שם, מה אני חושב על עצמי ועליו, למי אהיה בלי המחשבה, יוצרים "ספייס" והפרדה ביני לבין החשיבה שלי שנדמה לפעמים קורת באופן אוטומטי. התהליך מזמין את המוח היצירתי שלנו אל תוך התהליך ותורם לגמישות שלא הייתה שם קודם ואיתה רווחה נפשית והקלה.
אני מזמין אתכם לשאול, מי אני עכשיו? מי אני באותו רגע שלא מסתדר לי? כשהוא לא משלם לי. ללמוד לשאול את השאלה במודעות והכלה, לאפשר לעצמכם את ה"ספייס" ביניכם לבין החשיבה שלכם על המציאות. אם את רוצים לדעת עוד על השיטה, חיפוש קצר של "שיטת העבודה – ביירון קייטי" יפתח בפניכם עולם שלם של סרטונים, חומר להורדה ואפילו "הוט ליין" חינמי שיעזור לכם לעשות את התהליך בעצמכם עם "מאפשר" מוסמך.
בתמונה למעלה, חתול שענה על השאלה "מי אני"

שיחת ייעוץ ללא עלות
בשיחה ניצור מפה של מה שהכי חשוב לך לפתור ונגלה פתרונות אפשריים
כדי להחזיר את הבטחון והוודאות בחיים.
אולי יעניין אותך לקרוא
